Hofnarren i Murmansk

Udgivet: 1999 - Forlag: Politikens Forlag - Sideantal: 408

To mænd krydser samtidig polarcirklen. Den ene er CIA-agenten Jan Jordi Kazanski. Den anden en gådefuld russer, der lader sig smugle til Murmansk i en dansk lastvogn.

I den russiske atomflådehavn er et højspændt spil mellem flere landes efterretningstjenester sat i gang af en ishavsfiskers makabre fangst: En afhugget, tatoveret arm, der leder CIA på sporet af fældende beviser på illegal dumpning af atomaffald i Barentshavet.

Mens Kazanski famler sig frem i den vintermørke havneby og forfølger det stadig blodigere spor, gør russeren sig klar til sin egen mission. Og i kulissen venter andre aktører på at gøre deres entré. En af dem er en kvindelig russisk militsløjtnant, en anden en excentrisk albino, der tilsyneladende holder byen i sin hule hånd: Hofnarren i Murmansk ...

Anmeldelser

Thriller-skaber i topklasse

"Hofnarren i Murmansk” er en særdeles vellykket politisk thriller, ikke bare målt med en dansk men også med en international alen.
Og da det forfatter-håndværkmæssige også fungerer fremragende – effektiv spændingsopbygning og et fascinerende og velbeskrevet persongalleri (herunder den højst usædvanlige ”hofnar”) – så må man lykønske Jens Henrik Jensen som nu fuldbefaren thriller-skaber i topklasse. 


Ny dansk suveræn thrillerforfatter

Jens Henrik Jensen demonstrerer overlegent sin sans for detaljerne, giver en vanvittig god beskrivelse af de trøstesløse forhold i Murmansk, holder hele tiden dampen oppe, så der er det rigtige drive over historien.
Jens Henrik Jensen er kommet for at blive – som en ny dansk suveræn thriller-forfatter. 


Styrke i plot, personer og miljøer

Jens Henrik Jensens store styrke i ”Hofnarren i Murmansk” ligger – foruden i romanens plot – i særlig grad på persontegningerne og miljøskildringerne. Jan Jordi Kazanski og en lang række af bipersonerne fremtræder som hele mennesker med en baggrund, motiver, en historie og et liv, de ikke altid selv er herrer over.

”Hofnarren i Murmansk” kan læses som den gode spændingsbog, den basalt set er. Men den kan også ses som et miljøpolitisk statement, og det er her, at romanen bevæger sig i yderzonen for den traditionelle agentroman. Den er svær udelukkende at se som en historie med skæg og blå briller. De politiske perspektiver, romanen også tegner, lader sig kun vanskeligt afvise som opstået udelukkende i en fantasirig forfatters hjerne. 


Hvad siger læserne?

En spændende og aktuel trilogi om øst og vest, intriger, magtkampe, agenter, mafiaen, og alt hvad der ligger imellem. Helt på højde med Robert Ludlums værker.
♦ Ruth Blichfeldt, Bookworm.dk

Jeg har lige læst bogen. Den er dødspændende… Man føler, at man er inde i selve bogen og går rundt de samme steder som Kazanski...
♦ Peter Damsgaard, dansker i Murmansk

Hvad siger du?

Følg på Facebook
bubblemedia