Oxen på tv: Søndage med højspænding

TV2, søndag d. 29. oktober
TV2 Play, søndag d. 22. oktober

Der er lagt op til seks højdramatiske søndag aftener, når TV2 blænder op for sit internationale prestigeprojekt med tv-serien OXEN baseret på Jens Henrik Jensens bestsellerserie af samme navn.

 

Thriller-serien har premiere søndag den 29. oktober på TV2 - og allerede den 22. oktober på TV2 Play. Sendetidspunktet kendes endnu ikke.

De seks søndage byder på en række af store skuespillernavne i serien, der løber op i nærheden af 70 millioner kroner, efter danske forhold et meget stort budget. I hovedrollen som krigsveteran og tidligere medlem af jægerkorpset ses Jacob Lohmann. Som hans makker gennem serien, Margrethe Franck, PET, ses Josephine Park (billedet til højre), mens PET-chefen Axel Mossman i filmatiseringen er blevet en kvinde, Frigg Mossman, der spilles af Ellen Hillingsø. Datteren af en rig slotsherre, Kajsa Corfitzen, spilles af Birgitte Hjort Sørensen.

OXEN Sæson 1 spænder over første bind i serien, De hængte hunde. Sammen med De mørke mænd og De frosne flammer udgør de tre bøger én lang, sammenhængende historie om Oxen & Co.'s kamp mod den hemmelige magtelite, Danehof. Hvis serien lever op til TV2's forventninger, (læs, seertal) fortsættes med Sæson 2.

Manuskriptet er skrevet af ingen ringere end de tredobbelte EMMY-vindere, Mai Brostrøm og Peter Thorsboe. Instruktør på OXEN er Jannik Johansen.

Om skuespillervalgene siger Jens Henrik Jensen:

- Jeg er utrolig glad for, at Jacob Lohmann skal spille Oxen. Jacob brænder igennem med et overbevisende kraftfuldt udtryk, både i tavshed og i action. I mine øjne perfekt til rollen. (Se selv filmen Shorta, 2020.)

- Josephine Park er super dygtig og står stærkt i de film og tv-serier, hun har været med i. Senest i hovedrollen i Netflix-produktionen Sygeplejersken. Jeg er overbevist om, at hun skaber Margrethe Franck præcist så selvstændig og skarp, som hun er i bøgerne.
 
Om ændringen af PET-chef Axel Mossmans køn, fra mand til kvinde, siger Jensen:
- Det er alene et kunstnerisk valg truffet af manuskriptforfatterne Mai Brostrøm og Peter Thorsboe. Jeg er ikke blevet taget med på råd og kender ikke den dybere årsag til den drastiske ændring. Jeg synes, beslutningen er ærgerlig - i bedste fald fjollet.
 
- Men ... Jeg har haft lang tid til at vænne mig til tanken om en FRU Mossman ... Og jeg må sige: Hvis ikke Ellen Hillingsø skulle spille dén rolle, hvem pokker sku' så? Så jeg vælger positivt at holde fokus på det væsentlige. Og det væsentlige er, at Hillingsø har "medfødt" pondus og raffinement til at spille den krævende rolle som Mossman.
 
Den fjerde meget vigtige rolle, som bliver større og større, efterhånden som serien skrider frem, besættes af ingen ringere end Birgitte Hjort Sørensen. Berømmet for sine kvaliteter i Borgen og en lang række andre film- og tv-serier. Birgitte spiller slotsherre Corfitzens datter, forretningskvinden Kajsa Corfitzen.
 
- Fedt, at Birgitte er med. Hun fuldender rækken af store skuespillerkræfter, siger Jens Henrik Jensen.
 
I forhold til de sædvanlige indvendinger, når en bog skal føres over i levende billeder - altså om man som læser kan genkendte noget som helst - siger forfatteren:
-  Jeg har gennemlæst manuskriptet af Mai Brostrøm og Peter Thorsboe. Og ja, det er skåret til, så det fungerer på film. Og ja, der er taget genveje. Men jeg må sige, at jeg er imponeret over, hvor godt det er gjort. Og jeg synes, at det er gjort med stor respekt for mit oprindelige oplæg i bogform.
Tilbage til oversigt