21 år efter - gensyn med Kraków

Jeg har i mange år drømt om at søge tilbage i mine egne fodspor for at se, gense og erfare, hvad tiden har betydet de steder, jeg har trampet rundt og gjort mine researchnotater og fotograferet til højre og venstre.
Efter opvarmningsøvelser med min første roman, Wienerringen, tog mit forfatterskab bedre fart og form med roman nummer to, Kællingen i Kraków.

Jeg husker tydeligt min researchrejse til byen i efteråret 1996 med rygsækken på nakken. Jeg var indkvarteret privat, hos en kvinde der shanghajede mig på busstationen. Hendes ganske store lejlighed var lavet om til små værelser - for små penge.

I efteråret 2017 - 21 år senere - havde jeg den store fornøjelse at vende tilbage til et gensyn med "mit" Kraków. Alt var lige som tidligere - og alligevel fuldstændig forandret. Det største indtryk gjorde nok selve den gamle bykerne som helhed, kvartererne rundt om det store torv, markedspladsen Rynek.

Under mit første besøg var der nok smukt, men med stor slitage over alt - og masser af stilladser. Nu er restaureringen forlængst tilendebragt og har tilført byen atmosfære og charme.

Jeg måtte naturligvis nysgerrigt søge tilbage i tiden nede ved floden Wisla, hvor jeg dengang i 1996 gik og ledte efter de rigtige lokationer til min roman. Kællingens hus erindrer jeg tydeligt. Det var omtrent faldefærdigt og lå ned til floden tæt op ad en af broerne. Væk var huset selvfølgelig - og erstattet af en moderne bolig med et underligt buet tag (foto 2).
 
Tiden har gjort mange gode ting ved Kraków, og byens, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, er absolut stadig et besøg værd.
Selv har jeg også mærket tiden. Denne gang boede jeg på et fint hotel i stedet for et hjemmetømret værelse på anden sal... Ak ja...
 
FOTOS
1) Jens Henrik Jensen tilbage i Kraków, november 2017. I baggrunden ses Wisla-floden. Det underligt udseenden hus ved bredden, til venstre i billedet, ligger præcis der, hvor Kællingens gamle, faldefærdige ejendom lå for mere end tyve år siden.
2) Jens Henrik Jensen foran muren rundt om byggeriet, der har erstattet Kællingens ejendom.
3) Rynek Główny - Krakóws gamle middelaldertorv - er den største markedsplads i Europa. Allerede her i november var julemarkedet gået i gang.
4/5) De historiske bygninger i mange forskellige stilarter danner en smuk kulisse i den bilfri, gamle bydel i centrum.
6) Den gamle bymur, hvor lokale kunstnere udstiller deres værker.
Tilbage til oversigt